In ziua de astazi, exista extrem de multe moduri in care iti poti amenaja locuinta, pentru a putea obtine un design armonios pentru casa ta, atat la interior, cat si la exterior. In topul preferintelor multor persoane se claseaza stilul scandinav cand vine vorba de amenajare, care aduce extrem de multe avantaje si care are niste caracteristici unice.
Daca esti in cautarea unui design simplu, dar si elegant si echilibrat din toate punctele de vedere, atunci aceasta e varianta ideala pentru tine. Originar din tarile nordice, acest stil captivant a cucerit rapid inimile oamenilor din jurul lumii. Acesta te ajuta sa creezi o atmosfera calda si luminoasa si sa obtii, astfel, acel efect mult dorit de „acasa.”
In acest articol, o sa-ti dezvaluim tot ce trebuie sa stii despre amenajarea unei case in stil scandinav. De asemenea, fiindca este important si modul in care curtea arata, vei putea descoperi informatii utile despre cum poate fi aceasta aranjata fix dupa acelasi design precum interiorul.
Stilul scandinav - ce este si care sunt caracteristicile sale?
Stilul scandinav este un tip de design unic cand vine vorba de designul interior si exterior, care, dupa cum reiese din nume, a aparut pentru prima data in tarile nordice, adica Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda si Islanda. Cu toate acestea, nu a fost nevoie de prea mult timp pentru a se raspandi rapid in toata lumea, fiind extrem de apreciat de toti oamenii care-si doresc sa aiba parte in propria locuinta de o estetica aparte si de functionalitate. Mai mult, acesta are la baza si mai multe caracteristici clare, pe care ti le vom dezvalui mai jos.
Un prim element esential al caselor in stil scandinav este faptul ca accentul este pus pe lumina naturala. Din cauza faptului ca in acea parte a Europei zilele sunt ceva mai scurte, oamenii si-au dorit intotdeuana sa valorifice fiecare raza de soare - lucru care s-a si intamplat, ba chiar a ramas iconic pentru acest tip de design. Prin urmare, toate spatiile sunt proiectate pentru a maximiza lumina naturala, cu ferestre mari si materiale specifice, precum ar fi sticla.
De asemenea, paleta de culori este caracterizata de tonuri neutre, cum ar fi alb si gri. Aceste nuante nu doar ca amplifica lumina, dar si creeaza o baza simpla si perfecta pentru elementele decorative si mobilier pe care urmeaza sa la utilizezi in amenajarea propriu-zisa. In plus, aceste tonuri iti ofera si un plus de confort si de relaxare.
Mai mult, o alta caracteristica importanta este faptul ca stilul scandinav este axat pe minimalism, care se imbina perfect cu functionalitatea. Mobilierul folosit este, de regula, unul simplu, cu linii curate si nu prea sofisticat. Elementele decorative sunt destul de putine, astfel incat spatiul sa fie unul cat mai curat si ordonat. Este important sa te concentrezi pe elementele cu adevarat importante, precum a fi lampile, si pe anumite decoratiuni care sa aduca, intr-adevar, un plus semnificativ incaperii.
Totodata, folosirea materialelor naturale este o alta trasatura definitorie pentru acest stil. Lemnul, in special in nuante deschise, este frecvent utilizat atunci cand vine vorba de mobilierul interior, dar chiar si pentru exterior, in amenajarea curtii.
O alta trasatura importanta mai este si integrarea plantelor atat in interior, cat si in curtea casei, care trebuie, dupa cum spuneam si mai sus, sa fie si ea tot in stil scandinav.
Asadar, acestea sunt cele mai importante caracteristici pe care trebuie sa le stii despre acest tip de amenajare. Este unul dintre trendurile cele mai actuale, cand vine vorba de designul interior si exterior, care aduce multa functionalitate si eleganta in orice coltisor.
Casa in stil scandinav - reguli de respectat pentru amenajare corecta
Stilul scandinav in designul interior nu se rezuma doar la alegerea unor piese de mobilier specifice, ci implica si respectarea unor reguli specifice, care contribuie la crearea unei atmosfere autentice si functionale. Astfel, vom aprofunda unele dintre caracteristicile despre care am discutat mai sus, insa iti vom oferi si alte trucuri utile pe care trebuie sa le stii despre acest tip de amenajare.
Spuneam anterior ca nuantele cele mai sugestive sunt cele de alb si gri, iar pentru a completa cu succes paleta si pentru a reusi sa obtii armonia perfecta este recomandat sa adaugi langa ele si nuante de bej sau pastel. Aceste culori deschise contribuie la amplificarea luminii naturale si la crearea unei atmosfere calde si luminoase, fix ceea ce-si propune sa realizeze stilul scandinav in casa.
De asemenea, o alta regula esentiala este si integrarea lemnului in amenajare. Pentru a face acest lucru, opteaza pentru podelele din acest material natural de culoare deschisa, pentru a mentine luminozitatea, dar si pentru piese de mobilier si accente specifice din lemn, care aduc o nota calda si autentica in spatiu. Cand vine vorba de amenajarea exterioara, poti integra cu succes si aici acest material. Spre exemplu, pe terasa poti crea un cadru de lemn pentru jacuzzi si piscina, deoarece se vor integra perfect in acest decor.
Exista variante, insa, si pentru baia din casa, unde poti amplasa oricand una dintre
saunele de interior care iti sunt pe plac din punct de vedere al aspectului pentru a imbunatati acest loc, dar si un
jacuzzi pentru interior, daca spatiul iti permite - aceste variante sunt ideale pentru a te bucura de experiente relaxante in apa.
Cand vine vorba de mobilier, acesta trebuie sa fie cat mai simplu, dar si functional in acelasi timp. Asadar, in mod ideal, ar trebui sa optezi pentru piese cat mai bine compartimentate, care te vor ajuta sa mentii ordinea si disciplina in casa.
Spuneam ca lumina este definitorie pentru acest stil si, pentru a putea mentine aceasta caracteristica si in casa ta, e important sa optezi pentru niste ferestre mari, perdele subtiri si draperii mai deschise la culoare. De asemenea, utilizarea oglinzilor te poate ajuta extrem de mult la crearea unei atmosfere luminoase si aerisite.
Daca in alte stiluri se pune accent pe detalii si decoratiuni, aici trebuie sa stii ca ele sunt folosite pentru a aduce un plus de valoare spatiului, fara a-l aglomera. Prin urmare, alege doar elemente care sunt practice si utile in viata de zi cu zi sau care au valoare sentimentala - poate fi vorba despre un portret de familie, un suport modern pentru chei si alte obiecte similare.
Amenajarea in stil scandinav mai are la baza si crearea unor spatii deschise si fluide. Evita, astfel, supraincarcarea incaperilor cu mobilier si mentine caile de acces cat mai libere. Fiecare element ar trebui sa aiba un loc bine definit, iar asta vrea sa reflecte stilul scandinav la orice pas.
Cu aceste reguli simple, dar de baza, ar trebui sa obtii o locuinta perfect amenajata dupa acest tip de design.
Case in stil scandinav la exterior - cum se amenajeaza curtile in acest stil?
Dupa cum discutam si mai sus, nu trebuie sa-ti amenajezi doar casa in acest stil, ci si curtea, care trebuie sa fie in acelasi tion si unde trebuie sa se regaseasca multe dintre elementele despre care am discutat anterior. Astfel, iti vom oferi cateva idei punctuale, care-ti vor infrumuseta extrem de mult partea exterioara a casei.
Intr-o curte in stil scandinav se pastreaza paleta de culori deschisa evidentiata mai sus. Spre exemplu, terasa sau perimetrul din jurul
piscinei cu jacuzzi pot fi in nuante de alb, gri si bej, creand un contrast placut cu vegetatia din jur. O idee extrem de buna prin care poti obtine acest efect este prin crearea unei alei din pietre naturale in jurul piscinei.
Mai mult, integrarea lemnului natural in mobilierul de exterior, in pardoseli, dar si in anumite accente decorative contribuie extrem de mult la mentinerea autenticitatii stilului. Aici poti sa amplasezi
un jacuzzi pentru exterior cu dimensiunile potrivite pentru spatiul de care dispui, deoarece, cu siguranta, iti va face zilele sau serile mult mai relaxante si placute.
Mobilierul de exterior care corespunde amenajarii in stil scandinav ar trebui sa fie si el tot unul simplu, comod si functional. Vorbim de mese, scaune sau banci cu linii curate, realizate din materiale rezistente pentru conditiile meteorologice neprevazute, care se integreaza perfect in atmosfera pe care vrei sa o obtii.
Pentru a accentua frumusetea curtii si pentru a crea o atmosfera calda pe timpul serii, iluminatul ambiental este si el esential. Poti opta pentru diferite lampi suspendate, felinare sau lampadare de exterior, care pot fi plasate strategic pentru a lumina zonele cheie.
Nu uita sa plantezi si diferiti copaci, plante, flori dupa bunul plac, care sa-ti infrumuseteze si mai mult spatiul si sa-i ofere extrem de multa viata si culoare.
Mai mult, trebuie sa stii ca una dintre trasaturile definitorii ale curtilor scandinave consta si in prezenta unei
saune de exterior amplasata aici. Aceasta poate fi integrata intr-un colt mai retras al spatiului, oferindu-ti, in acest fel, multa intimate si, fara doar si poate, un plus de relaxare si confort. De asemenea, materialele din care sunt construite acestea se integreaza perfect in acest stil. Poti alege din diferite optiuni de acest gen, dupa propriile necesitati, de la
saune cu infrarosu,
saune umede, pana la
saunele uscate - toate reprezinta optiuni excelente avand in vedere numeroasele beneficii legate de sanatate.
In final, langa piscina sau jacuzzi poti amplasa si cateva sezlonguri, pentru un plus de rasfat, sau cateva perne confortabile de exterior.
Asadar, amenajarea curtii in stil scandinav necesita o atentie sporita la detalii, astfel incat sa integrezi caracteristicile acestui tip de amenajare perfect si sa pozitionezi corect si produsele de relaxare care constituie un real „must-have”, precum ar fi piscina sau sauna.
Stilul scandinav in design-ul interior - motive pentru care sa optezi pentru el
Exista extrem de multe motive pentru care ar trebui sa adopti si tu stilul scandinav in casa, iar daca fotografiile si informatiile de mai sus nu te-au convins inca, mai avem pregatite pentru tine cateva argumente pe masura.
Cine nu-si doreste o casa luminoasa si primitoare? Probabil ca putine persoane vor raspunde negativ la aceasta intrebare, iar daca te numeri printre cele care sunt de acord cu asta, atunci acest lucru inseamna ca ai nevoie de stilul scandinav in locuinta ta.
Mai mult, acest tip de amenajare iti aduce in casa o abordare extrem de simpla si minimalista, insa, in acelasi timp, cu foarte mult bun-gust. Exista destul de putine stiluri care reusesc sa creeze acest efect, iar acesta o face cu succes.
Piesele de mobilier din stilul scandinav sunt atent selectate pentru a indeplini nevoile cotidiene, asigurandu-ti un spatiu eficient si practic. Fiecare element are un rol bine definit, iar nimic nu ocupa loc fara un motiv anume.
De asemenea, stilul scandinav pune accent pe confort, un lucru extrem de important de obtinut in ziua de astazi, si incurajeaza adaugarea de elemente confortabile, precum ar fi paturile, pernele decorative si covoarele, pentru a te ajuta, astfel, sa creezi un mediu extrem de familial si primitor.
Un alt beneficiu este faptul ca aceasta amenajare se adapteaza cu usurinta la diverse medii, indiferent de dimensiunea sau forma spatiului. Acest lucru face ca designul de fata sa fie potrivit atat pentru apartamentele mici, casele mari sau pentru orice alt tip de proprietate.
In concluzie, stilul scandinav al casei nu este doar o alegere estetica, ci este si o investitie in piese si materiale durabile, care te vor ajuta sa te bucuri o lunga perioada de timp de un aspect extrem de actual si fresh al designului interior si exterior pe care il are locuinta ta.