Amenajarea unei locuinte este intotdeauna o provocare atunci cand doresti sa imbini confortul cu aspectul, acesta fiind motivul pentru care inca din cele mai vechi timpuri au aparut diverse forme de design interior si exterior. Acest lucru a permis elaborarea mai multor stiluri arhitecturale cu elemente care sa poata fi utilizate si in mobilier, astfel incat sa se creeze armonie intre cum arata o casa pe afara si ce se afla inauntrul acesteia. La momentul aparitiei, toate puteau fi denumite stiluri contemporane, deoarece se bazau pe cele mai recente tendinte, abia in timp delimitandu-se unul de celalalt.
Stilul contemporan este unul dintre cele mai versatile moduri de amenajare ale unei locuinte deoarece poate imbina o multime de elemente, in asa fel incat sa iti permita sa le alegi pe cele care iti plac si sa le integrezi in mai multe feluri. Avantajul celui actual fata de cele de dinainte este ca poate „imprumuta’’ diverse caracteristici ale precedentelor, putand fi utilizat intr-o multime de spatii mai mici sau mai mari, atat la interior, cat si la exterior.
Stilul contemporan se refera in principal la arhitectura si mobilierul folosit, ceea ce poate fi o adevarata provocare atunci cand vrei sa creezi mai mult confort construind si o piscina, de exemplu. Articolul de mai jos isi propune sa iti prezinte mai multe idei de amenajare bazate pe elementele sale imbinate cu functionalitati moderne.
Stil contemporan – definitie
Multe persoane atunci cand spun stil contemporan se gandesc la
modernism, insa cele doua sunt destul de diferite. Ceea ce este adevarat este ca in primul se pot regasi sau integra elemente din cel de-al doilea.
Stilul contemporan poate avea ca definitie o amenajare caracteristica prezentului care se bazeaza pe simplitate atat in arhitectura, cat si in designul interior. Iata si sunt elementele care il alcatuiesc:
- liniile drepte care se pot regasi atat in mobilier, cat si in arhitectura exterioara, asadar, acest stil nu are o geometrie complicata;
- o paleta de culori care se rezuma la nunate neutre bazate pe alb, negru si variatii ale acestora;
- multa lumina, mai ales in desginul interior contemporan;
- atemporalitate, astfel ca acesta se demodeaza foarte greu spre deloc;
- in ceea ce priveste materialele, lemnul si metalul sunt cele care predomina in stilul contemporan.
Atunci cand sunt integrate corect, vei putea observa ca stilul contemporan capata o tenta de sofisticare fara sa te straduiesti prea mult.
O amenajare in stil contemporan iti ofera avantajul de a putea ,,imprumuta’’ elemente ale altor arhitecturi, mai ales a unora interioare, astfel incat sa iti poti personaliza locuinta dupa cum doresti.
Stilul contemporan in arhitectura si in designul interior se bazeaza pe simplitate ceea ce iti ofera un avantaj nemaipomenit: acela de a putea integra diverse functionalitati, cum ar fi instalarea unor
piscine cu jacuzzi in baie sau chiar a unei
saune de exterior pe o terasa generoasa chiar si a unui apartament.
La interior, stilul contemporan poate fi folosit in orice incapere, incepand cu bucataria si terminand cu baia, acesta fiind unul dintre cele mai mari avantaje ale sale. De asemenea, in amenajare se pot utiliza piese de mobiler atemporal.
Ce inseamna sa ai o casa contemporana? Sa utilizezi elementele acestui stil pentru a te bucura de o locuinta care imbina esteticul cu functionalitatea.
Case contemporane si caracteristicile sale
Daca in cazul unui bloc de apartamente nu poti alege stilul in care este construit, acest lucru nu mai este valabil atunci cand alegi sa locuiesti la casa, astfel ca arhitectura acesteia poate avea lini drepte, simple, dar mai ales un spatiu generos in curte pentru a putea sa montezi un
jacuzzi pentru exterior in cadrul unei terase generoase imbracate in lemn caruia sa nu ii fie alterata culoarea.
Daca te intrebi cum trebuie sa arate o casa contemporana, iata care sunt elementele de care poti tine cont:
- atat la interior, cat si la exterior, acest tip de locuinta este reprezentat de simplitate;
- minimalismul este un alt element regasit in stilul contemporan, astfel ca acesta se va intalni de cele mai multe ori in mobilierul cu care este utilata;
- din punct de vedere cromatic, desi pot fi folosite non-culorile precum alb si negru, nuantele naturale de bej si maron sunt parte integranta a acestui stil, mai ales daca doresti sa ii oferi personalitate;
- stilul contemporan poate utiliza elemente ale altor arhitecturi, insa este esential sa pastrezi proportiile, un exemplu bun fiind folosirea unor piese de mobilier clasice intr-o amenajare minimalista.
Daca la exterior nu sunt multe amenajarile pe care le poti face, fiind de preferat sa pastrezi un design simplu si curat bazat pe o curte cu mult spatiu verde, o terasa generoasa ca marime, insa decorata in stil minimalist si functional, pentru interior ai mai multe variante la care poti apela.
Amenajarile interioare in stil contemporan sunt mult mai ofertante, mai ales in ceea ce priveste mobilierul, precum si prin prisma faptului ca fiecare incapere poate fi mobilata cu piese care sa te reprezinte.
Un design interior contemporan conteaza foarte mult si proportiile, astfel ca se doreste crearea ideii de aspect aerisit si o delimitare foarte buna a spatiilor, mai ales ca una dintre caracteristicile sale este amenajarea de tip open space. Desi prezent in special la apartamente, exista mai multe cai de a integra acest concept si la o casa, mai ales daca aceasta nu este foarte mare.
Stilul contemporan in designul interior
Desi se regaseste si in arhitectura, stilul contemporan este intalnit cu precadere in desginul interior, fiind preferatul persoanelor din toate categoriile de varsta. Caracterizat de simplitate, care prin imbinarea unor elemente precum mobilierul in culori neutre cu decoratiuni eclectice ofera impresia de aspect sofisticat, acesta este destul de usor de utilizat chiar si atunci cand doresti ca locuinta ta sa dispuna de facilitati si functionalitati moderne, cum sunt
saunele de interior care sunt folosite ca metoda de relaxare.
Folosirea stilului contemporan in designul interior este intalnita in casele in care oamenii pun accent pe confort si pe starea de bine oferita de un camin cald si primitor si de un mediu falimiar in care toti cei ai casei se reunesc pentru a se bucura unul de celalalt.
Stilul contemporan se potriveste atat in case, cat si in apartamente de dimensiuni variate, principalele sale avantaje fiind:
- posibilitatea de a utiliza mobilier minimalist pentru a putea crea diverse zone chiar si in aceeasi incapere;
- faptul ca „imprumuta’’ elemente de design din alte stiluri, precum cel eclectic, modern si Art-deco, in timp ce o amenajare in acestea din urma nu vor putea avea asemenea componente;
- ca este usor de personalizat prin diverse decoratiuni.
Cu toate ca este un stil care mizeaza pe simplitate, nu trebuie sa te gandesti ca acesta te limiteaza in utilizarea unui mobilier alcatuit din piese fara personalitate. Din contra, poti aseza articole cu forme diverse, atat timp cat pastrezi proportiile si respecti ideea de spatiu aerisit.
In practica, iata cum pot arata diverse camere amenajate in stil contemporan:
- bucataria, care este una dintre cele mai utilizate incaperi poate fi mobilata cu piese de dimensiuni medii pe un singur perete si care sa aiba culori neutre precum alb, bej sau maron;
- livingul, daca este separat de bucatarie nu are nevoie de prea multe elemente de mobilier, o canapea in stil minimalist, o masuta de cafea cu personalitate si cateva corpuri minimaliste, precum o comoda sau o masa semi-inalta de tip consola fiind suficiente;
- in dormitor, un pat generos alaturi de doua noptiere si poate o comoda va reda ideea de stil contemporan si spatiu aerisit;
- in baie, mobilierul simplu, de dimensiuni reduse va permite instalarea unei saune cu infrarosu sau a unui jacuzzi pentru interior care sa redea ideea de aspect sofisticat.
Ce culori poti folosi intr-o casa contemporana? Desi acest stil mizeaza mai mult pe non-culori, farmecul lor este ca se vor potrivi foarte bine cu accentele, astfel ca atunci cand doresti sa ii oferi un strop din personalitatea ta, poti adauga nuante mai tari sau mai estompate, in functie de dorinte.
Daca doresti un design uniform, culorile neutre se vor potrivi foarte bine cu tonurile naturale, astfel ca negrul si albul se vor imbina foarte bine cu nuante lemnoase inchise sau deschise sau verde inchis, insa fel de bine poti utiliza o cromatica subtila bazata pe auriu si argintiu care se pot regasi in decoratiuni.
In prezent, casele contemporane utilizeaza elemente de decor ale acestui stil in amenajarea exterioara. Si in acest caz, minimalismul este unul dintre caracteristicile sale de baza.
Casa contemporana la exterior
Stilul contemporan in arhitectura are la baza forme si volume atipice, multe persoane care isi construiesc case alegand minimalismul intalnit in stilul
mediteranean sau in tarile din nordul Europei. Insa ceea ce este de retinut legat de el este ca mizeaza pe functionalitate si pe imbunatatiri de ordin tehnologic care pot contribui la starea de bine a familiei care locuieste in casa respectiva. Ce inseamna acest lucru? Ca te poti folosi de panouri fotovoltatice sau ca poti sa montezi unul din modelele moderne de
saune uscate in stil finlandez pentru a crea un SPA chiar la tine acasa.
Stilul contemporan ca arhitectura mai poate insemna si spatii vitrate generoase care sa permita patrunderea luminii naturale, precum si diverse imbunatatiri in ceea ce priveste mobilierul de exterior utilizat in curte sau gradina. Acesta poate fi alcatuit din:
- mese si scaune din lemn in culori naturale;
- ghivece mari cu plante decorative;
- corpuri de iluminat minimaliste.
De asemenea, terasa din lemn este unul dintre elementele care poate fi imprumutat din stilul traditional romanesc intr-un design exterior contemporan. Pe aceasta poate fi construita sau montata o piscina chiar din faza de proiect a casei.
Proiectul unei case contemporane – cum integrezi o piscina sau o sauna cu elemente acestui stil
Cand vine vorba despre o constructie noua, este mult mai usor sa faci de la inceput proiectul pentru o casa contemporana. De ce sa alegi acest stil si nu altul? Printre cele mai importante motive ar putea fi:
- faptul ca locuinta va avea un aspect atemporal, care nu se demodeaza si care este si usor de intretinut;
- poti stabili de la inceput daca doresti sa montezi o piscina, un jacuzzi sau o sauna, chiar si la exterior;
- pentru ca se bazeaza pe minimalism, iti va ramane suficient spatiu pentru alte constructii sau modificari in viitor.
Legat de montajul unei piscine, aceasta se va potrivi foarte bine cu stilul contemporan atat la interior, cat si la exterior. Mai mult, o idee la fel de buna sunt
saunele umede care pot fi amenajate in spatii nu foarte mari permitandu-ti sa ai propriul SPA acasa.
Piscinele, fie ca sunt de interior sau de exterior se integreaza foarte bine cu stilul contemporan, deoarece poti alege variante minimaliste si de diverse dimensiuni care sa se potriveasca chiar si in cel mai mic spatiu, permitandu-ti sa pastrezi proportiile, atemporalitatea si, bineinteles, ideea de aerisire in amenajare.
Pentru exterior, acest stil iti permite sa integrezi cu usurinta panouri solare care nu vor face discordanta cu stilul clasic al unei case cum se intampla cu constructiile vechi. Acestea pot fi utilizate pentru
incalzirea piscinei, asadar, iata un beneficiu legat de functionalitatea unei astfel de arhitecturi.
Ce mai este important de mentionat legat de stilul contemporan este ca acesta se integreaza perfect atat in peisajul urban, cat si in cel rural, putand fi o alegere foarte inspirata pentru o casa de vacanta, de exemplu. Intr-un astfel de loc, montajul unei piscine sau a unei
mini-piscine capata si mai mult sens, deoarece poti crea o adevarata oaza de relaxare sau chiar un mic retreat privat, daca vrei.
In concluzie, stilul contemporan este una dintre cele mai versatile metode de a construi si a amenaja la interior atat un apartament, cat si o casa. Acesta este caracterizat prin simplitate si linii drepte in design, precum si folosirea unor culori neture care pot fi imbinate in asa fel incat sa creeze ideea de spatiu aerisit. O asemenea locuinta poate fi dotata cu mai multe facilitati printre care saunele si piscinele sunt unele dintre cele mai cautate de cei care doresc sa se bucure de momente placute alaturi de familie si de facilitati si functionalitati moderne chiar la ei acasa.
Surse foto: Freepik.com, Fionaspa.ro